0 I Ikke kategoriseret

Jul i Vietnam-nam

Kan en juletosse undvære flæskesteg og and? Og hvad har Vietnam at byde på af mad-mæssige eventyr? To spørgsmål jeg stillede mig selv, før jeg steg på flyet til Vietnam med min familie.

Hvorfor jul og nytår i Vietnam?

Min mor og far har altid været dem i familien der afholdte juleaften. De går, som jeg før har været inde på, utroligt højt op i mad. Og til alle middage/højtider de holder i deres hjem, er der tusinde mennesker – og derved 13498 retter der skal laves (hvis man spørg dem). Og det skal laves ordentligt og fra bunden. Jeg elsker dem for det, men forstod dem 100% da de sagde, at I år ville de gerne slappe af i julen. De arbejder altid hårdt, og jeg undede dem sol, varme, afslapning og at lade nogle andre stå for madlavningen. De ville til Vietnam, og de ville gerne have os med. Det skal lige siges, at jeg ikke har været på ferie med min familie i over 12 år, så skulle lige tænke over den – men ikke længe. Jul skal bruges med min familie og Vietnam er et land jeg altid har ville besøge. Men var da indrømmet lidt spændt på det hele.

 

Forberedelser og forventnings-afstemning:

Jeg angreb situationen, som jeg er mest tilpas med i mit lille kontrol-tårn: inden turen indkaldte jeg til planlægnings- og familiemøde over en god morgenmad. Min mor havde fået et rejsebureau til at booke turens 5 steder. Jeg havde ud fra deres mails lavet powerpoint præsentation (ja, jeg er den irriterende type) over hvor vi skulle hen, lidt om stedets historie og hvad man kunne lave der. Vi sørgede så for at forventnings-afstemme på forhånd – GØR DET INDEN EN (FAMILIE)TUR ALTID. På den måde blev det også italesat at noget tid alene, nok var vigtigt for nogle (læs mig), og at man ellers havde ja-hatten på. Efter mødet så vi alle også ekstra frem til turen, da vi nu vidste, hvad der var i vente.

Rent pakke-mæssigt sørgede jeg for at få hevet sommertøjet frem, læse lidt om passende påklædning i Vietnam (et par løse, tynde men lange bukser og kjoler er en god ide, da alle steder ikke er nede med korte shorts og små toppe), og jeg fik bestilt den sejeste, fineste regnjakke, da der kan forekomme regn. Sørgede for noget farverigt sjovt tøj til storbyerne, noget sporty men ikke alt for turistet til aktiviteter og noget boho-behageligt til resort-stederne.

 

Mister man julen når man rejser fra den?

Jeg troede jeg ville savne julen og miste julen, ved denne form for ferie. Men der skete faktisk det modsatte. For første gang i mange år, nød jeg julen enormt meget i både november og december (vi rejste den 20.), da jeg vidste det var om at suge til sig, inden vi skulle afsted. Derudover skulle jeg ikke ud i julegaveræs eller planlægning og klargøring til juleaften. Fik lavet flæskesteg med min farmor og farfar, drukket en masse gløgg, spist æbleskiver med venner, gået tur i julemarkeder og nydt dekorationerne i byen. Og når man så kom til sol, varme og en helt anden kultur, tog man det ind, og ‘glemte’ julen lidt. Juleaften holdt vi os fem (mor, far, mig og mine to søstre) over en god middag (med and – dog vietnamese style) og champagne ud til havet. Vi havde så hver især trukket en af de andre, som vi skulle finde julegave til – i Vietnam. Vi havde 500.000 Dong til det hvilke svarer til 150 kr. Gaverne blev enormt personlige, sjove og opfindsomme. Jeg trak min søster der fik et par personalised spisepinde og nogle bukser med blomsterprint, da hun altid er i sådan nogle, når hun slapper af. En god veninde af familie, Gugger, havde sørget for at give os julebag med og de dejligste småkager blev også indtaget – efter champagnen som man måske kan fornemme på billedet;)

Det har været sådan en skøn, anderledes og afslappende jul, og i næste post, deler jeg alle mad-billederne fra turen – det er ikke kedeligt;)

Håber du havde den bedste jul, hvordan end du valgte at bruge den!

Kærlig hilsen fra troperne

Julie

 

 

 

Læs flere indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar