14 I Guides

Nicklas’ fødselsdag 2016

På trods af pakkede skemaer, og høje ambitioner ER det muligt at komme hel igennem en ordentlig og elegant fødselsdagsfejring!

Jeg foretrækker selv et kæmpe brag af en fødselsdagsfejring. Det gør min kæreste ikke på samme måde. Så hvordan gør man så? Man vil gøre noget ekstra for dem, uden at det bliver cirkus.

Derudover er Nicklas næste altid i udlandet og på farten på hans fødselsdag, da de forskellige fodboldklubber plejer at have det man kalder pre-season i januar. Der tager fodboldklubben til et varmt sted, og så træner de igennem i 2 uger, som man slet ikke kan forestille sig. I år var han i Portugal på pre-season på hans fødselsdag, men havde heldigvis nogle tv-optagelser i DK i dagene efter – så vi kunne fejre der. Og det blev gjort.

Vi fik afholdt fødselsdagsmorgenmad, en lille frokost, middag og familiefrokost.

Fødselsdagsmiddagen var for os og et vennepar. Jeg startede forberedelserne dagen vi skulle afholde middagen. Jeg har sagt det før, og siger det igen: nøglen for mig til et vellykket middagsselskab er planlægning, og at lave så meget på forhånd man kan. Jeg ER simpelthen IKKE den perfekte kvinde, der kan få alt til at gå op på 4 timer. Sån er det.

Aftenen før ‘fødselsdagen’ fik jeg:

 • ryddet op i hele hytten
 • lavet menu
 • dækket et fint bord
 • strøget dug
 • skiftet sterinlys ud alle steder
 • ekstra toiletpapir og håndklæder til toiletter
 • bestilt vare til at komme dagen efter (Gør det. Sparer så meget tid og besvær.)
 • sat kaffekopper, dessert tallerkener, ekstra bestik osv frem
 • fundet frem til det outfit jeg skulle have på, da det ikke altid falder mig lige let, og jeg ikke gider stå helt stresset 5 minutter før gæster kommer og råbe af Nicklas;D

Jeg havde altså et hus klar til gæster aftenen før de overhovedet kom. Det her hjælper mig så meget hver gang. Så kan jeg fokusere på maden på dagen, og forhåbentlig have lidt tid til at gøre mig anstændig inden folk ankommer.

Sådan her så det ud:

IMG_1102 IMG_1103 IMG_1105

 

 

Fødselsdagsmorgenmaden:

Nicklas havde bedt om, at jeg forsøgte at finde en balance mellem sundhed og fest i hans fødselsdags-spise i år. Ellers kan jeg godt gå amok med saucer, søde sager osv. Jeg ER jo af den opfattelse, at man må fyre den af lige så tosset man vil, på sin fødselsdag. Men nu var det jo HANS dag(e), så jeg tog gladeligt udfordringen op. Normalt laver jeg hjemmelavede boller til fødselsdagsmorgenmaden. En opskrift jeg har justeret og rettet på gennem 7(!) forskellige forsøg. Og Nicklas elsker dem. Men i år skulle der noget andet til. Jeg holdt det enkelt, fokuserede på sunde elementer:

IMG_1107

 

Fødselsdagsmiddagen:

Mine bestilte vare kom fra morgenstunden, og efter vi havde spist morgenmad, kunne jeg nå at lave lidt klar til fødselsdagsmiddagen, inden jeg skulle til dansetræning på musicalen ‘Hairspray’, som jeg arbejder på i øjeblikket.

Jeg havde besluttet mig for følgende menu:

 • Tun/avocado tartar på wonton chips
 • Græskarsuppe med jomfruhummerhaler
 • Bøffer med ovnbagte rosenkål, grønkål salat med granatæble, æble, tranebær, agurk og citrus-dressing, kartoffelmos, bearnaise til os andre og krydder-olie til Nicklas
 • Pukka ananas(a la Jamie Oliver) med (købt) vegan sorbet til

Jeg fokuserede på desserten og suppen før jeg skulle på arbejde.

Skar en ananas i skiver, og mixede det med hvidt sukker jeg blendede med bladene fra en hel buket mynte. Kom det hele i en box og kom det på køl.

IMG_1100

IMG_1101

Jeg kom så lidt olivenolie på mine græskar og kom dem i ovenen ved 200 grader. De fik ca 20 min. Jeg skrabede græskarkødet ud af skallen. Så blendede jeg dem med en dåse kokosmælk, 2 cm ingefær revet, 1 fed hvidløg, en håndfuld koriander, lidt chili(efter smag). Jeg lod det stå og køle lidt af, og kom det på køl. Så skulle jeg bare koge det op med lidt grøntsagsfond senere, og så var der suppe.

IMG_1119

IMG_1125

Efter arbejde købte jeg de ting, som jeg ville købe friskt og ikke fra nettet. Fx. tunen til min tatar, jomfruhummere, bøffer, sorbeten osv.

Jeg kørte hjem og fik gjort det sidste klar inden gæsterne kom:

 • Tun/avocado-tataren (skar tre bøffer i fine tern, 2 avocadoer, hakket frisk chili, hakket koriander, 3 spsk soya, saft fra en lime. Mix alt, kom på køl.)
 • Suppen kom på gryde og blev blandet med 4 dl kogende vand med grøntsagsboullion og stod og simrede.
 • Rosenkål blev skyllet, skåret i halve, drysset med olivenolie og lidt salt og kom på en bradepande, klar til ovn.
 • Kål-salaten blev lavet og stillet på køl.
 • kartofler blev skrællet og kommet i gryde med vand der dækkede dem, og blev sat på komfur – klar til kogning.
 • redskaber blev gjort klar til bearnaise(laver den på blender) og kartoffelmos-lavning

IMG_1129IMG_1128

IMG_1131

Så skulle der ‘kun’ steges wonton-plader, bøffer, jomfruhummere skulle i ovn, der skulle laves bearnaise og kartoffelmos i løbet af aftenen. DEJLIGT.

Jeg havde faktisk tid til at smide fusserne op i 20 min og få en ansigtsmaske OG kaffe, inden jeg skulle skifte.

IMG_1132

IMG_1176

Nicklas er god til det visuelle, og han havde hentet sne ind til vores vinkøler. Synes jeg var en fin udnyttelse af Danmarks vejr-situation pt.

IMG_1136

IMG_1138

IMG_1143

IMG_1148

IMG_1157

IMG_1158

IMG_1159

Det var en skøn aften, og fødselaren virkede mere end tilfreds – og det er jo dét, det hele handler om med fødselsdage. At fejre, at de vi holder af, blev til. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan mit liv ville være uden Nicklas, og har ikke lyst til det. Vi og han har været gennem meget, er stadig stående, klar til flere eventyr. Resten vil jeg holde for mig selv, og sige til ham, i stedet for at ævle videre her;)

IMG_1135

Tillykke, elskede.

Kh Julie

Læs flere indlæg

14 Kommentarer

 • Besvar
  Frederikke Elgasrd Ebert
  21. januar 2016 kl. 17:26

  Vi elsker hinanden

 • Besvar
  Clementine
  22. januar 2016 kl. 11:02

  Hvor ser det bare skønt ud! Lægger du ikke et billede op af din dessert? Den vil vi da også gerne se 😉

 • Besvar
  Tina
  24. januar 2016 kl. 18:59

  hvor er det bare en fed indgangsvinkel til blog-skrivning. Dit liv gennem din mad, det er virkelig fedt at læse om. Og det er selvom jeg er typen der knækker sammen i køkkenet bare jeg skal koge æg, pasta, kartofler eller ris (det hele indeholder vand, noget indeholder salt, noget skal der vand i først andet er vand til sidst og INTET har sammen kogetid, damn it’s a hard one)

  • Besvar
   juliezangenberg
   25. januar 2016 kl. 17:42

   Det er jeg virkelig glad for du synes – jeg elsker at skrive på denne måde. At jeg også kan give et eller andet videre, og det ikke kun er migmigmig. Jeg kan totalt følge dig, og du skal ikke have det dårligt over at have svært med de ting! Alle kan smide noget på en pande og se det blive brunt -kogning kan være tricky! Et lille tip med æg: for mit blødkogte æg: tager æg ud af køleren og lade det/dem få stuetemperatur. Lad vand koge op i en medium gryde. Kom æg forsigtigt ned i vandet med en ske. Skru lidt ned for temperaturen, så det koger men ikke bulder-koger. Giv det 7 min og 30 sek. Tag vandet fra og kom koldt vand over æg i gryde. Lad mig vide om det hjælper;)

   Kh Julie

 • Besvar
  Alina
  24. januar 2016 kl. 20:58

  Et dumt spørgsmål 😊. Hvordan steger du wonton plader?

  • Besvar
   juliezangenberg
   25. januar 2016 kl. 17:45

   Slet ikke dumt! Jeg kom 1/2 dl jordnøddeolie på en pande (jordnød er mere smagsneutralt end oliven, men oliven kan også bruges), lad det varme op, og steg så pladerne i. Det går stærkt, så vend forholdsvis hurtigt.
   Håber du vil kaste dig ud i det, den var virkelig lækker den ret;)
   Kh Julie

 • Besvar
  Brian
  26. januar 2016 kl. 9:27

  Der er vist 1 der har fået lov til at gå i mors tøj skab.

  • Besvar
   Brian
   26. januar 2016 kl. 9:30

   Undskyld, du er en flot kvinde

 • Besvar
  Emma
  27. januar 2016 kl. 3:14

  Hej Julie. 🙂
  Jeg bliver simpelthen lige nødt til at spørge- hvor er dit flotte bestik fra?:) det ser ud som om det har en guld farve? Helt vildt fint.
  Kh Emma

 • Besvar
  Charlotte
  6. april 2016 kl. 10:34

  Hej Julie Z.
  tak for nogle dejlige ukompliceret madprogrammer som er lavet så alm. mennesker også kan følge med 🙂 men hvorfor kan jeg ikke finde din middag med Anette Heick, jeg ville så gerne prøve nogle af de ting du lavede med hende. din forret samt chokoladekagen med den der speciele creme.
  Hvor finder jeg det!
  på forhånd tak.
  C.

  • Besvar
   juliezangenberg
   6. april 2016 kl. 11:54

   Den er oppe nu! Beklager der lige gik lidt tid:) Lad mig vide, hvordan det hele bliver – elsker den kage!!
   Kh Julie

 • Besvar
  Betina
  12. april 2016 kl. 15:03

  Hej Julie
  Kan jeg ikke bede om opskriften på din rabarberkage
  Den ser super lækker ud😊😊
  Mvh Betina

  • Besvar
   juliezangenberg
   15. april 2016 kl. 14:30

   Så er den oppe! Lad mig vide om den bliver et hit;)

   Kh Julie

 • Besvar
  Emilie
  19. november 2017 kl. 21:04

  Hej Julie

  Ved godt det er et lidt mærkeligt spørgsmål🤔 Men på et af dine billeder kan man se en elkedel hvor er den fra??

  Vh Emilie

 • Skriv en kommentar