Kvinde med blomster i have

Gør din have sommerklar

De første solstråler har ramt de danske tage, og forårsfuglene er begyndt at synge ved daggry. Der er efterhånden ingen tvivl om, at det danske forår er på vej. Med den hører koldskål, bål, cykelture, lyse aftener, grillmad, havbad – og sommerklargøring af haven.

Hvis haven skal være klar og stå i flor, når junivarmen først begynder, så er det nu, det gælder. Ikke blot for at du kan læne dig tilbage, når terrassen skal bruges i feriedagene, men også fordi, at hvis du ikke begynder såningen, snegle-nedkæmpningen og mosfjerningen nu, får du aldrig den blomstrende sommerhave, du drømmer om.

I denne artikel vil vi guide dig gennem de trin, der gør din have klar til sommervarmen, så den for alvor er klar, når den skal tages i sommerferiebrug,

Gør græsplænen flot og grøn

Første ting på klargørings-to-do-listen er din plæne. Når først frosten forlader jorden, er det nemlig med at få fjernet det mos, der har bosat sig på dit græs over vinteren. Når forårssolen først er kommet, og morgenerne atter er blevet lyse, springer den ynkelige, plettede, mosfyldte græsplæne pludselig i øjnene.

Vent til foråret har bragt sol nok, for så vil det grimme mos blive helt lyst. Når det sker, omkring april måned, kan man nemt med en mosrive fjerne græsset. Mosset, du river af plænen, kan smides på kompostbunken.

Når græsset er mosfrit, skal plænen vokse på ny. Det flotte sommergræs er bedst, når det har den rette pH-værdi på omkring de 7. For at græsset skal nå den neutrale pH-værdi, bør du strø kalk på græsplanen efter mosfjerningen.

Fjern ukrudt

De tidlige forårsmåneder er det oplagte tidspunkt at begynde på ukrudtslugningen. Hvis du venter til sommerferien med at fjerne ukrudt i haven, vil du aldrig komme det til livs. Lugningen vil også være mere besværlig, jo senere på sæsonen, det er, da ukrudtets rødder vil være længere.

Derfor bør du fjerne ukrudtet i foråret, hvor frosten lige har forladt jorden, så rodnettet stadig er småt og forholdsvis nemt at rive op.

Professionel fliserens

De fleste danskere bruger deres sommeraftner på terrassen med kortspil og grillmad. Allerede i foråret begynder de første lune, lyse aftener, og du får med garanti lyst til en øl i solnedgangen på fliserne udendørs.

Ligesom plænen gror til med mos over vinteren, bliver fliserne også fyldt med mos, skidt, ukrudt og alger. Dette er en af tingene på listen, der hurtigt kan ordnes, så du får en lækker terrasse at slappe af på efter klargøring.

Fliserens kan nemlig foretages af professionelle, der effektivt fjerner skidtet, så dine fliser igen ser nye og flotte ud. Hvis du vælger at få fliserensningen ordnet professionelt, har du også langtidssikret dine fliser, da grundig behandling gør fliserne mere robuste og mindre modtagelige.

Så frø indendørs

Foråret er også tiden til at så de første planter til haven, potterne og drivhuset. Selvom vejret måske ikke er til, at planterne kan stå frit endnu, bør du stadig begynde såningen – bare indendørs frem for udendørs.

Så frø til grøntsager indendøre allerede i starten af foråret, så de trygt kan gro i det lune indendørsklima, inden de kan sættes i drivhuset eller på friland i maj eller juni – alt efter udendørstemperaturen. Det er også nu, kartofler skal forspires i et indendørsmiljø med en temperatur i omegnen af 15-18 grader.

Nogle planter behøver dog ikke at starte deres vækst inden for husets vægge. De fleste løgvækster som perlehyacinter og narcisser er mere tolerante for lav udendørstemperatur og kan plantes udenfor i krukker allerede i marts.

Bekæmp dræbersnegle

Kampen mod de forbandede dræbersnegle skal starte tidligt på året, hvis den skal vindes af dig. Hvis du lader stå til for længe, spreder dræbersneglene sig invasivt i haven, og det bliver svært at komme af med dem igen.

Du kan sætte sneglehegn op allerede i foråret, så sneglene holdes ude fra starten. Begynd også at gå haven igennem for sneglene og udryd dem ved et hurtigt klip med en havesaks, så de ikke spreder sig.