Alger på tag

Farvel til alger – en hurtig guide til den gode algebehandling

Algevækst på taget kræver viden og omhu, hvis behandlingen skal være en succes. Få her et overblik over, hvordan alger behandles bedst.

Rumsteren på taget, vandsprøjt til alle sider, men til gengæld næsten blankpolerede og skinnende tegl. Pludselig giver solen spejler solen sig og kaster et flot, gyldent genskær fra hustaget, når først algebehandleren har sluppet sin højtryksspuler løs mod overfladen – i kamp mod algerne.

Algevækst på taget er noget, de fleste husejere, hvis ikke kender til, så kommer til at stifte bekendtskab med på sigt. Nogle hader det, mens enkelte kan se det smukke i forfaldet – når naturens kræfter sætter ind med alger. Den grønne bevoksning, der som en anden sygdom synes at kunne tage pusten fra selv det mest prangende bygningsværk.

Meningerne er mange, og selv blandt eksperterne kan der spores uenighed om, hvor skadelig fremvæksten egentlig er, og hvordan man sætter bedst ind over for den, hvis det er det, man ønsker.

Mens nogle virksomheder, der gør sig i algebehandling, lover længere levetid for taget, hvis du får foretaget en behandling, mener andre fageksperter, at der ikke forelægger nogen dokumentation for effekten.

Der er endda dem, der hævder, at det kan have en skadelig effekt at algebehandle taget.

Forskellige tage – forskellige behov

Sikkert er det dog, at det er en god kosmetisk investering at få algebehandlet sit tag. Hvis det skinnende, nybehandlede tag ellers er en prioritet.

Tage ældes på forskellig vis, akkurat som de patinerer forskelligt. Tagbelægning kan gøre et forarbejde. Og hvor nogle typer er relativt resistente over for alger, er der andre, der er guf for griske alger.

På nogle vejnumre springer algefremkomsten lige i øjnene, hvis villaen er hvidmalet og teglene sortlakerede, mens den halvskæve skovhytte selvsagt ikke lider samme last over en alge hist og her.

Uanset hvor stor algevæksten er, og hvilket syn man har på den, er det dog værd at vide, hvilke tagtyper der egner sig mere eller mindre til algebehandling.

Det er generelt hårdere for et tegltag at modtage algebehandling, end det er for et tag med betontegl. Lige så vel som naturskifertage til en vis grad er selvrensende.

Miljøet lider under tagrens

Flere og flere har fået øjnene op for, hvor hurtigt et algefrit tag kan erhverves, og tagrenserbranchen er fuld flora. Men selvom langt de fleste tagrensere har tjek på tingene, er der, som i alle andre brancher, nogle, der ikke er lige så omhyggelige med at følge forskrifter som andre.

Miljøstyrelsen advarer mod, at visse professionelle såvel som uprofessionelle tagrensningsfirmaer ikke følger den gældende lovgivning for de midler, der skal anvendes.

Selv de godkendte midler, som typisk anvendes mod alger, indeholder nemlig farlige og sundhedsskadelige kemikalier. Derfor er det afgørende, at dem, der håndterer dem, både har den fornødne certificering, erfaring og omhu. Ellers kan skaden være varig for både dig og dit tag.

Tag ikke den første tagrenser

Har algerne først fået fat, siger det sig selv, at arbejdet med at fjerne dem helt og aldeles er større. Og det koster. Derfor kan det betale sig at tage de uvelkomne gæster, algerne, allerede i opløbet.

Er dit tag slemt ramt af alger, bør du ideelt set få foretager en algebehandling årligt, og det bedste tidspunkt at samle telefonen op og ringe efter algebehandleren er i den tidlige sommer, hvor regnvejret som regel er på sit laveste. På den måde virker behandlingen mest effektivt, da den får tid til at virke i overfladen.

Tid er nemlig, hvad behandlingen kræver. I visse tilfælde kan der gå uger, før den fulde effekt melder sig, så det er en klar fordel at vælge den del af sæsonen, hvor de mest gunstige, klimatiske fordele er til stede.

Men vær varsom, når du vælger den algebehandler, der skal befri dig for de grønne gæster. Kig efter certificering såvel som behandlingsmidler hos virksomheden, inden du beslutter dig.

Selvom hjælpen er kærkommen, og effekten synlig, kan anvendelse af ulovlige algemidler medføre bøder til både virksomhed og husejer, og det er en ærgerlig ekstraudgift at betale for et rent tag.

Har du først fundet en god algebehandler, kan det således godt svare sig at holde fast.

Flere af virksomhederne tilbyder abonnementer til tilbagevendende kunder, og er det første gang, algerne står for skud, er det ganske nemt at hente uforpligtende tilbud ind, inden slaget skal stå.